Spring naar bijdragen

De Vitrinekast van God


Cube of Thunder

Recommended Posts

De vitrinekast van God.

Vitrinekast

Wie heeft er geen vitrinekast? Je hebt vast wel een kast waar je de dingen in hebt gezet die je koestert. Dingen die jou doen denken aan een speciaal moment. Misschien heb je wel een hele muur of kamer ervoor ingericht.

Je kunt dit voor jezelf doen, zodat je steeds herinnerd wordt aan bepaalde dingen of emoties. Bijvoorbeeld een souvenir dat je doet denken aan hoe leuk die ene vakantie was, of misschien heb je wel foto ergens staan met je beste vriend/vriendin toen jullie super veel pret samen hadden.

Je kunt een vitrinekast ook gebruiken om mee te pronken. Bijvoorbeeld met zeer bijzondere voorwerpen die je andere graag laat zien.

Bijvoorbeeld een diploma of een verzamelstuk waarvan er maar drie gemaakt zijn.

Het is heel menselijk om waarde te hechten aan voorwerpen en gebeurtenissen en deze te koesteren. Maar doe je dat ook met God? God is toch veel beter en mooier dan die voorwerpen? Zijn de gebeurtenissen die je samen met Hem heb meegemaakt niet zo speciaal dat je dit niet zou willen koesteren?

De Bijbel

De vraag is: wil God dit wel? Laten we even kijken in de Bijbel!

Jozua 4 1-9:

1 Nadat het hele volk de Jordaan was overgetrokken, zei de HEER tegen Jozua: 2 ‘Kies nu twaalf mannen, één uit elke stam, 3 en zeg hun dat ze van de plaats waar de priesters in de Jordaan staan twaalf stenen moeten halen. Die moeten ze meenemen en in het kamp leggen waar ze vanaf deze nacht zullen verblijven.’ 4 Jozua liet twaalf mannen aanwijzen, één uit elke stam van Israël, en nadat hij hen bij elkaar geroepen had, 5 zei hij tegen hen: ‘Ga voor de ark van de HEER, uw God, de Jordaan in. U moet allemaal één steen op uw schouders nemen, één voor elke stam van Israël. 6 Ze zullen een gedenkteken voor u zijn. Wanneer uw kinderen later zullen vragen wat die stenen betekenen, 7 dan moet u ze vertellen dat het water van de Jordaan werd tegengehouden door de aanwezigheid van de ark van het verbond met de HEER. Vertel ze dat toen de ark de Jordaan in ging het water werd afgesneden en dat deze stenen daarvan voor Israël een eeuwig gedenkteken zijn.’ 8 De mannen deden wat Jozua hun had gezegd. Ze haalden twaalf stenen uit de Jordaan, één voor elke stam, zoals de HEER aan Jozua had opgedragen. Ze droegen de stenen met zich mee naar hun kamp en legden ze daar neer. 9 Jozua richtte ook twaalf stenen op in het midden van de Jordaan, op de plaats waar de priesters stonden die de ark van het verbond droegen. Die stenen staan daar tot op de dag van vandaag.

Jozua 4 20-24:

20 Jozua richtte daar de twaalf stenen op die ze uit de Jordaan hadden meegenomen. 21 Hij zei tegen de Israëlieten: ‘Wanneer uw kinderen later vragen wat deze stenen betekenen, 22 dan moet u hun het volgende vertellen: “Israël is de Jordaan overgetrokken, en wel over de droge bedding. 23 Want de HEER, jullie God, heeft de Jordaan voor jullie drooggelegd totdat jullie waren overgetrokken, zoals hij ook de Rietzee voor ons heeft drooggelegd totdat we die waren overgetrokken. 24 Want alle volken op aarde moeten weten hoe machtig de HEER, jullie God, is, en jullie moeten altijd vol ontzag voor hem zijn.

Exodus 17 8-16

Strijd tegen Amalek

8 In Refidim werd Israël aangevallen door de Amalekieten. 9 Toen zei Mozes tegen Jozua: ‘Kies een aantal mannen uit en trek met hen tegen Amalek ten strijde. Ikzelf zal morgen op de top van de heuvel gaan staan, met in mijn hand de staf van God.’ 10 Jozua deed wat Mozes hem had opgedragen en trok tegen Amalek ten strijde, en Mozes ging naar de top van de heuvel, samen met Aäron en Chur. 11 Zolang Mozes zijn arm opgeheven hield, was Israël de sterkste partij, maar liet hij zijn arm zakken, dan was Amalek de sterkste. 12 Toen Mozes’ armen zwaar werden, legden Aäron en Chur een steen bij hem neer, zodat hij daarop kon gaan zitten. Zelf gingen ze aan weerszijden van hem staan, om zijn armen te ondersteunen. Daardoor konden zijn armen opgeheven blijven totdat de zon onderging. 13 Zo versloeg Jozua het leger van Amalek tot de laatste man.

14 De HEER zei tegen Mozes: ‘Leg deze overwinning in een oorkonde vast, zodat niemand die ooit zal vergeten, en overtuig Jozua ervan dat ik zal zorgen dat niets op aarde nog aan het volk van Amalek herinnert.’ 15 Toen bouwde Mozes een altaar, en hij noemde het ‘De HEER is mijn banier’. 16 Hij zei: ‘Omdat Amalek de hand heeft durven opheffen tegen de troon van de HEER,

(17:16) Omdat Amalek de hand heeft durven opheffen tegen de troon van de HEER – Betekenis van het Hebreeuws onzeker. Ook mogelijk is de vertaling: ‘De hand omhoog naar de banier van de HEER’.

zal de HEER strijd voeren tegen Amalek, in alle komende generaties.

2 Samuel 8 1-11:

1 Enige tijd later versloeg David de Filistijnen. Hij onderwierp hen en ontnam hun het bestuur over hun hoofdstad. 2 Ook de Moabieten versloeg hij. Hij dwong hen op de grond te gaan liggen en mat de rij af met een touw: twee derde van de rij moest worden gedood en één derde mocht in leven blijven. Sindsdien waren de Moabieten aan David onderworpen en moesten ze schatting afdragen. 3 Later versloeg hij Hadadezer, de zoon van Rechob, de koning van Soba, toen deze op weg was om zijn macht over het gebied langs de Eufraat te herstellen. 4 David nam zeventienhonderd wagenmenners en twintigduizend man voetvolk gevangen. De strijdwagens schakelde hij uit door van alle paarden, op honderd span na, de pezen door te laten snijden. 5 Van de Arameeërs uit de buurt van Damascus die koning Hadadezer van Soba te hulp kwamen, versloeg David er tweeëntwintigduizend. 6 Vervolgens bezette hij strategische punten in het rijk van Damascus. Sindsdien waren de Arameeërs aan hem onderworpen en moesten ze schatting afdragen. De HEER stond David bij in alles wat hij ondernam.

7 David nam de gouden schilden van de lijfwacht van Hadadezer in beslag en nam ze mee naar Jeruzalem. 8 Uit Betach en Berotai, steden die aan Hadadezer toebehoorden, bracht hij een grote hoeveelheid koper mee. 9 Toen koning Toï van Hamat hoorde dat David het leger van Hadadezer had verslagen, 10 liet hij zijn zoon Joram zijn opwachting maken bij koning David en hem gelukwensen met zijn overwinning. Toï was namelijk in oorlog met Hadadezer. Joram had geschenken bij zich van goud, zilver en koper. 11 Koning David wijdde deze geschenken aan de HEER, samen met het goud en zilver van de volken die hij had onderworpen:

David was een man van Gods hart, zie je dat geen enkel deel van de overwinning ging naar zijn schatkamer? David gaf alles wat hij had overwonnen aan de Heer, dit omdat hij er zich van bewust was dat hij dit niet had kunnen doen zonder God.

Is dit niet geweldig? God wil graag dat wij gedenken wat Hij voor ons gedaan heeft. Maar meer dan dat, Hij wil ook dat anderen het kunnen zien!

Jouw vitrinekast van God

Nu kun je jouw vitrinekast ook vullen met voorwerpen die je doen denken aan goedheid van God.

Steeds als je er naar kijkt weet je dat God bij je is en voor je zorgt. Als je moeilijke tijden mee maakt en je voelt je verlaten door God, kijk dan even in je vitrine en geniet van alles wat God voor jou gedaan heeft en wordt herinnerd aan het feit dat Hij je nooit in de steek laat!

Als iemand je vraagt wat heeft God gedaan in jouw leven, moet je dan hard na denken? Of loop je even naar de vitrine en laat je diegene zien wat God doet in jouw leven aan de hand van jouw bijzondere voorwerpen?

Je bent zelf ook een soort vitrinekast. Mensen kunnen God ervaren door jou heen. Bijvoorbeeld hoe je reageert of je manier van leven. Dus ook jij als persoon kunt getuigen van Gods grootheid.

Link naar opmerking
Deel via andere websites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gast
Reageer op deze discussie...

×   Je hebt opgemaakte inhoud geplakt.   Opmaak verwijderen

  Only 75 emoji are allowed.

×   Je link is automatisch geïntegreerd.   In plaats daarvan als link tonen

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Laden...
×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

Wij gebruiken cookies om uw gebruikerservaring te verbeteren, bij gebruik van onze website gaat u akkoord met onze gebruiksvoorwaarden.